ACER SWİFT 3 SF315-52G-56LD ULTRABOOK İNCELEME

https://www.youtube.com/watch?v=Os2-TNdtzEc adresinde youtube videosuna ulaşabilirsiniz. 

 

Işıklar Medya Bilişimden herkese merhabalar,

 

Bugün, Acer’ın 2018 yılında piyasaya sürülen yeni bir dizüstü bilgisayarını inceleyeceğiz. Sizlerle 3 haftalık deneyimimi paylaşmak istiyorum. Modelimizin tam ismi Acer Swift 3 SF315-52G-56 LD. Parça numarası ise NX.H1NEY.004. Teknik ayrıntı vermemin sebebi farklı modifikasyonda benzer çok sayıda ürünün bulunması. Acer Swift 3’ün i3 işlemcili 14 ve i5 işlemcili 15 inç olmak üzere iki temel modeli var. Web sitelerinde her ikisinin de fotoğrafları aynı sayfada yer alabildiğinden dolayı genel görünüm ve numerik pad konusunda karışıklık çıkabiliyor. Bizim inceleme konumuz 15.6 inç ekrana,  mx150 ekran kartına ve numerik pad’e sahip olan model.  Hemen belirtelim ki, geçen aylarda satılan SF315-52G’den farkı 256 GB SSD yerine 1 TB HDD ve 16 GB “Optane bellek”le gelmesi.

 

Ürünümüzün tasarım detaylarına bakacak olursak: alüminyum gövde malzemesi kullanıldığından dolayı profesyonel görünüm ve şıklığın yanında daha dayanıklı bir kasaya sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bu modelin klavyesi, ekran menteşesi ve parmak izi okuyucusu siyah, diğer kısımlar ise gümüş renginde. 35.9’a 24.3 santimetrelik ölçüleriyle 14 inç izlenimi veriyor ve 1.69 santimetre yüksekliğiyle gayet ince bir ultrabook.

 

SF 315-52G, ekran özellikleriyle aynı fiyat segmentindeki ürünlere fark atıyor: ince çerçeveli 15.6 inç 1920’ye 1080 çözünürlük ile full HD 180 derece açılabilen bir ekrana sahip. IPS panel sayesinde 178 dereceye varan açılardan ekran rahatlıkla okunabiliyor. Bu da, bilgisayar ekranına birden fazla kişinin baktığı durumlarda büyük avantaj sağlıyor. Ayrıca mat ekran yüzeyi, arkadan gelen ışığın yansımasını engelliyor. Dış mekânda ise ekran parlaklığının istenenin altında olduğunu söylemem gerek.

 

7. neslin güncellenmiş ve geliştirilmiş bir versiyonu olan 8. nesil 8250 kodlu İntel i5 işlemci, toplam karşılaştırma testinde selefinden %50 oranında daha iyi.[1] Düşük güç tüketimini simgeleyen “u” kodlu bu işlemci, pek çok laptopta tercih edilmeye başlandı. Fiziksel olarak 4 çekirdekli olan 8250u, hyperthreading ile uygulamalarda 8 çekirdekli olarak gözüküyor.

 

Intel UHD Graphics 620 dâhili ekran kartına sahip olan cihazda ayrıca 2 gb Nvidia Geforce mx150 harici ekran kartı kullanılmış. Bu ekran kartı mx 110 modelinden %46[2], mx 130 modelinden ise %13[3] daha iyi. Nvidia denetim masasından hangi oyun ve programlarda devreye gireceği ayarlanabiliyor. Görev çubuğunda bulunan simge normalde pasifken, nvidia devreye girdiğinde renkleniyor. İşlemci ve ekran kartı yönünden zorlanmadığı zamanlarda kasa ısınmıyor ve neredeyse hiç fan sesi duyulmuyor. Oyun oynarken ise touchpad’in sağ kısmında bulunan alan ve klavye ile ekran arasında kalan kısım ısınıyor. Hava kanalları bilgisayarın altına ve çıkışı da ekran menteşesine konumlandırılmış.

 

4 GB DDR4 Ram’e sahip ürünümüzde Windows 10 Home kurulu geliyor. 1903 sayılı derlemesi ile birlikte sistem boştayken 2,2 GB Ram kullanıyor. Günlük kullanımda yeterli sayılsa da, ileride ihtiyaç duyulduğunda Ram ekleyebileceğiniz boş bir slota sahip. 1 TB harddisk ve 16 GB İntel Optane bellekle gelen elimdeki cihazın birçok program yüklüyken Windows açılış süresi 30 saniye civarında. Optane bellek, sık kullanılan uygulamaları hızlı başlatmaya yarayan ve harddiskle birlikte kullanılan yeni bir teknoloji. M2 slotunda bulunan Optane bellek ileride çıkartılarak yerine hızlı bir M2 SSD takılabilir.

 

Cihazın sağ tarafında şarj adaptör girişi, tam boy HDMI, iki adet USB 3.1 gen 1, 1 adet USB Tip C portu ve kulaklık-mikrofon kombo jak mevcut. Sol tarafında ise kensington kilidi, bir adet USB 2.0, tam boy SD kart okuyucu ile şarj ve güç ışıkları yer alıyor. Şahsen, bu ışıkların cihazın üstünde olmasını tercih ederdim.

 

Cihazın üzerindeki çıkartmada, bataryasının tek şarjla 10 saate kadar kullanılabildiği belirtilmiş. Gündelik karma kullanımda şarjının 4 saatte bittiğini varsayarsak, bu sürenin birçok rakibinin iki katına yakın olması bu notebook’u tercih sebebi sayılabilir.

 

1,8 kg ile ortalama bir ağırlığa sahip olan ürünün şarj adaptörü de nispeten küçük. Geniş vefonksiyonel bir touchpad’e sahip olan Swift 3, iki, üç ve dört parmakla kullanıma alışınca işleri gayet hızlandırıyor. 812.11 AC desteği olduğundan dolayı, eğer “AC router”ınız varsa daha uzaktan daha sorunsuz bir kablosuz ağ bağlantısı yapmaya imkân tanıyor. Sağ ve sol altta bulunan küçük boyutlu hoparlörlerin ses seviyesi ve kalitesi kanımca ortalama ama yine yeterli sayılır.

 

Ciklet tuş takımı bulunan klavyesi sessiz, arka ışıklı ve en önemlisi tam boy numerik pad’e sahip. Ben klavyeyle ilgili yön tuşları haricinde herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadım. Parmak izi okuyucusu Windows’un Hello güvenlik özelliklerini destekliyor. Parmak izimi iyi tanıyamıyordu ama silip tekrar tanıtınca artık başarılı bir şekilde 1-2 dokunmada tanıyor. Güncel ve ekran kartını zorlayan PUBG gibi oyunlar haricinde geçtiğimiz yıllarda piyasaya sürülen birçok oyun orta veya düşük ayarlarda oynanabilir. Sonuç olarak bir oyuncu bilgisayarı olmayan ve taşınabilirlik ve ekran özellikleriyle ön plana çıkan Acer Swift 3, gündelik kullanım, ofis ve iş için fiyat/performansıyla dikkat çekiyor.

 

 

 

 

 

 

[1] https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i5-7200U-vs-Intel-Core-i5-8250U/m153577vsm338266

[2] https://technical.city/en/video/GeForce-MX150-vs-GeForce-MX110

[3] https://technical.city/en/video/GeForce-MX150-vs-GeForce-MX130